Facebook eller Twitter?

Digital markedsføring er et svært viktig og nyttig verktøy for å promotere ditt produkt, men det krever nyskapende tenkning, og en kontinuerlig utvikling for å henge med i tiden. Det vi ser på som essensielle markedsføringskanaler i dag, kan være helt utdatert om bare noen få år.
Jeg skal i dette innlegget se på Facebook og Twitter for å vurdere om dette er markedsføringskanaler som du burde benytte deg av!

Mediet som var på alles lepper for ikke mange år siden. En av de første virkelig store sosiale mediene, og det gjenspeiler seg i andelen av befolkningen som i dag bruker Facebook daglig. Over 80 % av oss i Norge har en profil, og prosentandelen av disse som bruker Facebook daglig er også på 80 %. Med sine funksjoner som trigger avhengigheten i oss, er Facebook den perfekte markedsføringskanalen. Her kan man engasjere kunder og potensielle kunder med bilder eller videoer fra sin bedrift, eller man kan brukte personifisert reklame som treffer den ønskede målgruppen.
Men hvem er det som egentlig bruker Facebook lengre? Jeg personlig er helt ute av det, men hva sier statistikken? Den forteller oss at jeg ikke er alene om dette. Gruppen 18 – 29 år har en synkende trend både på prosentandel som har profil, og prosentandel som bruker mediet daglig. Hvorfor dette skjer er vanskelig å svare på, men Facebook har enorm konkurranse fra andre sosiale medier som tilbyr mange av de samme funksjonene. Jeg vil tippe at prosentandelen av de som bruker Facebook daglig blant 18 – 29 er stort preget av Messenger. Her tror jeg det også er mange som ikke tenker over at Facebook er base for chattefunksjonen.
Som vi skjønner, har det ekstremt mye å si hvilken målgruppe du ønsker å treffe. Er produktet for de i gruppen 60+, er det bare å kjøre på. Om du derimot håper å treffe den yngre målgruppen, ville jeg sett til andre medier, som Instagram og TikTok. Eller kanskje Twitter?
Twitter?

I en verden der alle mener noe om alt, er Twitter mulighetene for å spre ditt budskap til langt flere enn det som er følgerbasen din. I motsetning til Facebook er det en lavere terskel for å kommentere, og si sin egen mening om en nyhet eller en offentlig debatt. Dette hjelpes at man kan skjule seg bak pseudonymer, og man kan snakke mer fritt enn man ellers ville gjort.
I tillegg er Twitter et åpent nettverk, der stegene for å komme i kontakt med politiske ledere, journalister og andre med høy status i samfunnet er kortere enn i mange andre sosiale medier. Men hvordan er bruken av Twitter i Norge? Tallene til Ispos viser at det er over én million brukene i Norge, og rundt 30 % disse er daglig. Det som derimot er interessant sett opp mot Facebook, er at det her er en yngre base av brukere, der 41 % av de er mellom 18 – 29. Følger man trender og benytter man seg av sjargongen til de yngre, kan «tweets» skape enormt med engasjement. Et eksempel som faller inn under «all PR, er god PR», er Burger King sin tweet fra den internasjonale kvinnedagen.

Under selve tweeten ser vi engasjementet som tweeten skapte. Det er bare å tenke seg til hvor mange som fikk opp den tweeten i «feeden» sin. Man trenger heller ikke være kontroversiell for å skape engasjement blant brukerne på Twitter. Å være morsom, eller bruke hashtagger som tilhører spesielle hendelser kan også være en god måte for å vise sin tilstedeværelse.
Hvis man treffer med noen slike tweets, vil dette bygge en følgerbase du kan fôre med kommunikasjon om dine produkter blant vittighetene. Det gir også en lett kommunikasjon fra kunden og til din bedrift.
Oppsummering
Det er svært viktig å vite hvilket publikum man ønsker å nå. Med den trenden i dag er Facebook en bedre kanal for å treffe en eldre kunde- og potensiell kundebase. Her kan du i større grad treffe grupper med mennesker som har ulike interesser. Via Twitter gjøres dette ved å promotere tweets, men ikke til like stor suksess. Jeg tror Twitter er litt neglisjert av mange bedrifter, spesielt norsk, så her er det mulig å hente noen marginer på å være tidlig ute!
Kilder:
0 kommentarer